Waarom suppen?

Stand Up Paddling is een sport waarbij alle grondmotorische eigenschappen van het lichaam worden getraind. De grondmotorische eigenschappen zijn: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Suppen is goed voor de schoudergordel, de rug, de knieën en de enkels. Zie de afbeelding hierboven voor het calorieverbruik van de verschillende takken van suppen (klik op de afbeelding voor een uitvergroting).

Coördinatie
Aan de basis van alle bewegingen in het lichaam staat coördinatie. Om bewegingen soepel te laten verlopen is een juiste aansturing van het zenuwstelsel naar de spieren nodig.

 

Doordat u op een SUP board staat tijdens het peddelen wordt de coördinatie aangesproken. Het is wiebelig en hierdoor moet u uzelf tijdens het peddelen continu in balans houden. Hiermee traint u uw spieren om op het juiste moment aan te spannen om u in balans te houden en niet in het water te vallen. Dit wordt ook wel stabiliteit genoemd.

Lenigheid
De lenigheid/behendigheid wordt minder aangesproken dan de andere grondmotorische eigenschappen van het lichaam tijdens het normale suppen. Deze eigenschap wordt voornamelijk getraind tijdens de SUP Yogalessen.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen spreekt voor zich. Tijdens het suppen en dan met name bij de kortere races wordt uw uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Bij het suppen gebruikt u alle spieren in uw lichaam waardoor er veel zuurstof wordt gevraagd in de weefsels. Dit zorgt ervoor dat uw ademhaling sneller gaat en uw hart sneller klopt.

Kracht
De kracht wordt tijdens het suppen voornamelijk uit de romp- en armspieren gehaald. Hierdoor krijgt u sterkere rug-, buik- en armspieren.

Snelheid
Snelheid is een complex begrip. Er zijn talloze begrippen snelheid, denk aan: reactiesnelheid, startsnelheid en versnellingsvermogen. Snelheid wordt zeker tijdens het suppen aangesproken. Tijdens het harder peddelen moeten uw armen via uw romp snel de peddel door het water halen om snelheid te maken.

Kortom, suppen is een training voor het hele lichaam. Het belangrijkste deel van het lichaam dat wordt getraind tijdens het suppen is uw romp.