Wat is suppen?

SUP staat voor Stand Up Paddling. Bij Stand Up Paddling, oftewel “suppen”, beweegt u zich staand op een speciaal SUP board met een peddel voort over het water.

Stand Up Paddling is een van de snelst groeiende watersporten ter wereld. Suppen kunt u namelijk overal waar water is: op kanalen, grachten, sloten, rivieren, meren en op zee, in grote en kleine golven of op stilstaand water. Bij Stand Up Paddling bent u daarnaast niet afhankelijk van de wind, zoals bij windsurfen het geval is. Kortom, u kunt eigenlijk altijd suppen, waar en wanneer u maar wilt!

 

 

Het belangrijkste is natuurlijk dat Stand Up Paddling heel leuk is! Het is relatief eenvoudig te leren. Ook al staat u voor het eerst op een SUP board, u zult merken dat u al vrij snel overeind op uw SUP board kunt staan en de basistechnieken van het suppen onder de knie hebt. Voor u het weet peddelt u genietend door de natuur!

SUP varianten

Stand Up Paddling kent vele varianten.

SUP Apeldoorn geeft vanaf komend voorjaar SUP Technieklessen en SUP Yogalessen! Zie: SUP lessen!

SUP Golf
Een van de moeilijkste disciplines is golfsurfen met een SUP board. De continue beweging van de golven in combinatie met de stuurtechniek op een golf maakt het een zware en moeilijke discipline.
Het leuke van suppen op zee is dat het instapniveau ook redelijk laag kan zijn. De kleinste golfjes zorgen er al voor dat uw SUP board naar voren wordt gestuurd. Dus zodra uw balans op het SUP board in orde is, is de eerste golfrit binnen handbereik!

 Afbeeldingsresultaat voor sup wave

City SUP / Tourtochten
Misschien wel een van de leukste en meest populaire vorm van Stand Up Paddling is de tourtocht of de City SUP. Een van de bekendste en extreemste tourtochten van Nederland is de SUP Elfstedentocht of de SUP 11 City Tour. Deelnemers uit alle delen van de wereld leggen sinds 2009 jaarlijks al suppend de 220 km van de Friese Elfstedentocht af. Uiteraard kan het ook minder extreem en zijn er in ons waterrijke landje veel mogelijkheden waarbij u een sportieve tocht kunt maken en kunt genieten van de rust en de natuur. Zo kunt u bijvoorbeeld heerlijk relaxed door de grachten van Amsterdam of Utrecht suppen.

Afbeeldingsresultaat voor sup touring

SUP Race
Een in populariteit toenemende discipline is het SUP racen. Bij SUP race gaat het erom dat suppers zo snel mogelijk een vooraf opgezet parcours afleggen waarbij de afstanden kunnen oplopen tot boven de 40 kilometer. De techniek die nodig is om deze afstanden te kunnen overbruggen is volledig afhankelijk van uithoudingsvermogen en kan daarom gezien worden als het hardlopen of wielrennen onder de watersport.

Afbeeldingsresultaat voor sup race

Wild water SUP
Deze vorm van SUP is afgeleid van het wildwaterkanoën. Wildwater suppers leggen een vooraf opgesteld parcours op een wilde rivier af, waarbij ze zowel met de stroming mee als tegen de stroming in moet werken.

Afbeeldingsresultaat voor wild water sup

SUP geschiedenis

Waar en wanneer Stand Up Paddling precies ontstaan is, is moeilijk te zeggen. Er wordt namelijk al eeuwenlang overal ter wereld gesupt. Zo bewogen Peruanen zich al meer dan 5000 jaar geleden staand in rieten bootjes voort met een peddel. Eind 18e eeuw bedwongen Hawaiianen de golven al staand op houten surfboards en in houten kano’s, met of zonder peddel. In Tel Aviv staan strandwachten sinds het begin van de 20e eeuw op een groot, breed board. De strandwachten hebben zo beter zicht, zijn sneller dan wanneer ze zouden zwemmen en kunnen iemand in nood makkelijk meenemen. Al in de 11e eeuw gebruikten Venetiërs de voorloper van de huidige gondel als vervoermiddel. Zij stonden achterop de boot, zodat ze goed zicht hadden. De gondeliers gebruikten een enkele lange riem met een groot blad waarmee ze effectieve slagen konden maken. In de 21e eeuw varen nog altijd 400 gondeliers toeristen op deze authentieke wijze door Venetië.

De huidige vorm van Stand Up Paddling vindt zijn oorsprong bij Hawaaiiaanse surfinstructeurs. Halverwege de 20e manoeuvreerden deze surfinstructeurs zich staand op surfboards met een peddel tussen hun leerlingen door. Doordat ze hoog stonden, konden ze hun leerlingen beter in de gaten houden, instrueren en foto’s van hun voortgang maken. Van daaruit was het voor surfers een kleine stap naar het suppen als training op dagen dat er minder golven waren. Het duurde echter nog tot het begin van de 21e eeuw voordat het suppen in zijn huidige vorm een vlucht nam. Steeds grotere namen in de surfwereld maakten de overstap naar Stand Up Paddling. In 2004 werd het suppen onderdeel van de wereldwijd befaamde surfwedstrijd, Buffalo Big Board Contest. Langzaamaan breidde de populariteit van Stand Up Paddling zich vanuit Amerika uit over Europa, Australië en de rest van de wereld. Stand Up Paddling is momenteel een van de snelst groeiende watersporten ter wereld.